Det europæiske overblik

05.05.2022 09:18

Hvornår indtræder de fem danske hold i de europæiske turneringer i næste sæson?

Danmark er nummer 14 på UEFA´s rangliste, når det gælder danske holds indtræden i sæsonen 2022-23. Det ville egentlig betyde, at Danmarksmesteren indtræder i Q3 i Champions League, og at vinderen af Sydbank Pokalen indtræder i Q3 i Europa League. Men da UEFA til sæsonen 2022-23 har udelukket alle russiske klubber, og Rusland er højere rangeret end Danmark, så vil de danske klubbers indtræden i stedet blive med udgangspunkt i 13. pladsen. Og da det allerede nu klart, at vinderen af Champions League - Real Madrid - også har kvalificereret sig til CL via den nationale liga, så har det ekstraordinær effekt på de danske holds indtræden i de europæiske turneringer.

- F.C. København indtræder i playoff til UEFA Champions League (”Champions Route” - hvor modstanderne alene er mesterhold fra ligaer rangeret nr. 11 eller lavere).

- FC Midtjylland indtræder i 2. kvalifikationsrunde til UEFA Champions League (”League Route” - hvor modstanderholdene er øvrige hold end mesterhold fra ligaer rangeret nr. 5 eller lavere). 

- Silkeborg IF indtræder i playoff til UEFA Europa League

- Brøndby IF indtræder i 2. kvalifikationsrunde til UEFA Conference League

- Viborg FF indtræder i 2. kvalifikationsrunde til UEFA Conference League  


Hvor mange sikre gruppespils deltagere får DK i næste sæson?
- 14. pladsen på ranglisten giver normalt alene Danmarksmesteren 100% sikkerhed for at komme i et UEFA gruppespil (= minimum Conference League gruppespil hvis holdet først taber sammenlagt i CLQ3 og derefter taber sammenlagt i EL Playoff).  Men med udelukkelsen af russiske klubber og en kommende CL-vinder, der også kvalificerer sig via den nationale liga, så betyder det, at:

1) F.C. København indtræder i playoff til Champions League, hvilket som minimum sikrer deltagelse i Europa League gruppespil.

2) Silkeborg IF indtræder i Playoff til Europa League, hvilket som minimum sikrer deltagelse i Conference League gruppespil.              

   

Hvorfor omtales DK aktuelt som UEFA ranglistens nr. 18, når vores klubber indtræder som nr. 14 i den kommende sæson?
- Når danske hold spiller med i UEFA´s turneringer omtales fra runde til runde, hvordan DK ligger placeret. Senest at vi er ved at miste den vigtige 15. plads, som giver fem UEFA deltagere fremfor fire. Årsagen er, at man altid baserer klubbernes indtræden på baggrund af de seneste fem afsluttede UEFA sæsoner, som igen udmønter det enkelte lands/ligas UEFA rangering. Da UEFA (men også de nationale ligaer) skal kunne udmelde datoplanen for en kommende sæson i god tid er man løbende ”én sæson bagud” med det koefficient-regnskab, der definerer placeringen på ranglisten i forhold til, hvordan klubberne indtræder. Når Danmark aktuelt er nr. 18 baseret på alle deltagerklubbernes resultater i sæsonen 2021/22, så benyttes den 18. plads reelt først i sæsonen 2023-24, hvor DK alt andet lige mister en UEFA plads og dermed kun får fire deltagerhold den sæson. Den 18. plads kan herefter forbedres til sæsonen 2024-25 på baggrund af danske klubbers resultater i den kommende sæson 2022-23 - og så fremdeles for de følgende sæsoner.