Podcast: "Fem sekunder-reglen" skal få FC Midtjylland op i tabellen

08.12.2022 10:11

FC Midtjylland kunne i sidste sæson hænge en sølvmedalje om halsen. I denne sæson går sidste års runner-up i 3F Superliga nu på vinterpause med en skuffende syvendeplads. En plads som end ikke rækker til en plads i Mesterskabsspillet. 

Albert Capellas overtog posten som cheftræner i FC Midtjylland i august, og sammen med assistenttræner, Henrik Jensen, tegner han i den seneste GameChanger-podcast et billede af den spillestil og de forbedringer, som skal føre holdet op i tabellen. Billedet bliver også tegnet ved hjælp af data fra den ny Performance Rapport Efterår 2022, som samler op på FC Midtjyllands præstationer og tendenser på banen. 

Capellas fortæller, at han og spillerne skal udnytte vinterpausen til at forbedre bundniveauet og omsætte visionen om at spille aggressivt både offensivt og defensivt til resultater på banen: 

”Holdet har vist highlights, men de har vist momenter og nogle kampe, hvor niveauet er for lavt. Og det er noget, vi er nødt til at ændre. Når du har en dårlig dag, må du stadig have et minimum. Vi må hjælpe dem med at få konsistens.” 

Spørgsmålet er så: ”Hvordan?” 

Svarene fra Capellas lyder at skabe mere kompakthed på banen. Og kompaktheden skal komme ved at presse forsvarslinjerne frem, presse på kanterne og forbedre clearinger. Når holdet forbedrer ét element ad gang, ruller bolden (så at sige) og skaber en positiv effekt på de øvrige elementer. 

For FC Midtjylland har fem sekunder-reglen (bedre kendt som ”the five second-rule”) en central rolle, og du skal kunne se på banen, at spillerne er hurtige til at skabe et effektivt pres. 

Nummer ét på antal stikninger – men spillere i boksen er vigtigere 

Bladrer du FC Midtjyllands Performance Rapport igennem, vil du se, at holdet dog alligevel har indtaget én førsteplads i denne sæson. Det er førstepladsen, når det gælder through passes. Eller på dansk: Stikninger og bolde gennem modstanderens bagerste linje. 

Men det er ikke antallet af stikninger i sig selv, der er relevante for Albert Capellas:  

”Hvordan kommer vi ind i boksen? Måske er vi i stand til at lave flere stikninger bag forsvarslinjen, men vi er nødt til at få flere spillere ind i boksen. Igen; det er en kombination. Måske er det bedre at lave færre stikninger og så få flere spillere ind i boksen.” 

Statistikken over antallet af vundne andenbolde er Capellas mere optaget af at ligge højt på, da en højere boldbesiddelse-procent er nøglen til at komme gennem modstanderens linjer. Og det leder tilbage til forbedringen af bundniveauet. 

Et andet greb til mere stabilitet er at skabe en kommunikationsmodel, hvor alle spillerne ved, hvad det betyder, når Capellas eksempelvis råber ”three meter-rule” fra sidelinjen. 

Hvad tre meter-reglen er, og hvordan FC Midtjylland vil komme op i tabellen kan du høre mere om, når trænerduoen tager dig med omkring: 

  • Hvordan høje forsvarslinjer er et greb til at skabe flere chancer 
  • Hvorfor fem sekunder-reglen (eller “the five second-rule”) er central for FCM’s spil 
  • Dette effektive pres både offensivt og defensivt 
  • Fordelene ved at have forskellige typer som Gustav Isaksen, Anders Dreyer og Pione Sisto på kanterne 
  • Statistikker for brugen af langt og kort målspark – og hvorfor det er en konstant balance mellem risici og fordele 
  • Sammenhængen mellem stikninger, dybe løb og kreativt spil – og FCM’s tre meter-regel 
  • Hvorfor Capellas har særligt fokus på, hvorfra hans spillere skyder på banen. 

Du finder podcasten på GameChanger.nu og i din foretrukne podcastapp: https://gamechanger.nu/podcast/fem-sekunders-reglen-skal-faa-fc-midtjylland-op-i-tabellen-med-albert-capellas-og-henrik-jensen/