Podcast: Helt eller skurk: Hvordan redder målmanden flest straffespark?

06.01.2023 10:18

Straffespark kan være en kampafgørende situation, og der er meget på spil for både skytten og målmanden. Held spiller en rolle, når bolden skal sparkes fra 11-meter-pletten, men hvor stor betydning har heldet? Og hvor meget ligger der i god teknik og mentalt overskud? 

Sammen med AGF’s Jesper Hansen og Silkeborg IF’s Nicolai Larsen zoomer GameChanger i en ny podcast ind på hemmelighederne bag straffesparksredninger. De to målmænd ligger i toppen, når vi kigger på den gennemsnitlige redningsprocent på straffespark i 3F Superliga siden 2019/2020-sæsonen og frem til nu. 

Podcasten tager udgangspunkt i temaer fra en helt ny DBU-rapport om straffesparket set fra målmandens øjne, og du hører Jesper og Nicolai fortælle om, hvordan de ser på skyttens tilløb, og hvordan de lokker til et skud. Og ikke mindst, hvordan en målmand balancerer træning af straffesparkssituationen og at gå mavefornemmelsen i kampen: 

”Så kan det godt være, du har siddet og kigget en masse video med din målmandstræner. Men det er dig, der har beslutningen derinde”, fortæller Jesper Hansen. 

Ifølge Jesper og Nicolai har målmanden alt at vinde i én-mod-én-situationen, men for at øge succesraten og blive kampens helt er det vigtigt at kunne styre og håndtere det mentale spil i spillet: 

”Det gælder om at lægge lidt en dæmper på sig selv, fordi du er op at ringe mentalt, for nu er det en straffesparkssituation”, fortæller Jesper, mens Nicolai tilføjer, at det er noget nær umuligt at træne det mentale sammenlignet med det tekniske: 

”Det med at kaste mig sidelæns og bevare en fod på stregen. Det er en anderledes teknik, jeg har trænet til denne sæson. Men det der mentale pres og det mentale aspekt. Det er stort set umuligt at træne og få noget ind i træningen, som minder om en kamp.” 

Udover at dele et par hemmeligheder og nogle fifs tager de to målmænd dig med omkring konkrete eksempler fra kampe mod AaB, Viborg FF og West Ham. 

For hvilke overvejelser nåede de egentlig at gøre sig, da det virkelig gjaldt? Og hvilke tendenser oplever og spår de for fremtidens duel fra 11 meter? 

Lyt med her: https://gamechanger.nu/podcast/helt-eller-skurk-hvordan-redder-maalmanden-flest-straffespark  

Læs DBU’s rapport: Straffesparket fra keeperens perspektiv. 

*Afgrænset og beregnet ud fra keepere med mindst fem straffespark mod sig siden 2019/2020-sæsonen: 

  • Jesper Hansen: Gennemsnitlig redningsprocent på 31,7 på 15 skud 
  • Nicolai Larsen: Gennemsnitlig redningsprocent på 12,2 på 12 skud 

Datakilde: Opta