Podcast: Hvem er Kent Nielsen som træner?

04.03.2024 13:55

Med mere end 500 Superliga-kampe på CV’et, har Kent Nielsen rekorden som værende den cheftræner med flest kampe i den bedste, danske liga. Og så er han blevet kåret som Årets Træner to gange. 

Siden 2019 har han stået i spidsen for Silkeborg IF, og som vaskeægte oprykkereventyr kunne de hænge bronzemedaljen om halsen i 2020/2021-sæsonen. 

Til trods for meritterne stod det ikke klart for Kent, at han ville gå cheftrænervejen efter sin professionelle spillerkarriere. En karriere, hvor han var forsvarsgeneral i Brønshøj BK og Brøndby IF, og inden han sluttede i AGF i 1994, havde han også været i Aston Villa F.C. Han er noteret for 54 landskampe og har en EM-guldmedalje fra 1992. 

Så hvorfor tog Kent Nielsen alligevel trænervejen, og hvordan beskriver han sig som træner? 

Det hører du om i et nyt afsnit af GameChangers podcastserie TrænerDNA, hvor han fordeler 100 point på fem byggesten: 

  • Taktisk håndværk og fodboldforståelse 
  • Lederskab og menneskelige relationer 
  • Beslutningstagning og hurtige reaktioner 
  • Følgeskab på nye idéer og trends 
  • Mediehåndtering og kommunikationsevner
  • Juletræsformationen og mere dansk fodbold 

Kent Nielsen fremhæver sin styrke ved at sætte flest point på ’taktisk håndværk og fodboldforståelse’. 

Som eksempel hører du om, da Silkeborg IF skulle tage imod F.C. København efter genoprykningen. Spørgsmålet var: »Når den anden er lidt bedre end dig, hvordan får du så det udlignet?« 

Kampen endte 1-1, og forud havde Kent Nielsen været i værktøjskassen for at finde den såkaldte ’juletræsformation’. Eller på fodboldsprog 4-3-2-1, som i dag er kendetegnende for Silkeborgs spil. 

Omvendt giver får ’følgeskab på nye idéer og trends’ færrest point. Men i podcasten hører du, hvordan det knytter sig Kents bevidsthed om sin egen trænertype: 

»Alle ved og kender jo godt min holdning. Det er er eksploderet med trends, og det er først og fremmest omkring statistikker og antal ansatte. […] Men jeg kan ikke helt forstå, hvorfor det altid er mig, der forklarer, hvorfor vi ikke følger de trends. Jeg mener; Silkeborg har ikke den bedste træner, den største økonomi eller stærkeste trup. Men vi præsterer.« 

Samtidigt mener Kent, at mange trends er forbundet til international fodbold og savner, at spillerne ser mere dansk fodbold. 

For at give sine spillere »nogle nye, gode rutiner,« har han indført, at de skal se videomateriale og bidrage til den taktiske træning og optakt til kamp om torsdagen. 

I spændet mellem flest og færrest point kommer du med omkring Kents ledelsesstil, hvor han balancerer det kontante med humor, og han forklarer, hvorfor han er en ikke-mediestrategisk person. 

Lyt til podcasten her: gamechanger.nu/podcast/traenerdna-hvem-er-kent-nielsen/