Talentudvikling med OB’s Mads Frøkjær-Jensen: Den succesfulde overgang fra ungdomsfodbold til 3F Superliga

10.11.2022 16:34

I oktober 2022 rundede 23-årige Mads Frøkjær-Jensen 100 kampe i Odense Boldklubs blå- og hvidstribede trøje, men hvad ligger bag vejen fra ungdomsfodbold til spilleminutter i 3F Superliga? 

Som 15-årig flyttede Mads fra Hvidovre til Fyn, og det blev startskuddet på hans professionelle fodboldkarriere. Det var ikke kun begyndelsen på fodbolddrøm opfyldt – det var også begyndelsen på en personlig udvikling. 

I en ny podcast fra GameChanger giver Mads dig indblik i sin transition – det vil sige overgang - fra ungdomsfodbold til topfodbold på seniorniveau. 

Transitionsprocessen indeholder mange elementer på både et sportsligt og personligt plan. Læg dertil, at både den enkelte spiller, klubben og trænerstaben har hver deres spørgsmål og svar at forholde sig til. 

Det gælder i forhold til fysiske tests, evaluering og analyse af præstationer, drømmen om spilleminutter og at indgå i et fællesskab på et seniorhold. Og det er blot eksempler. 

 

Den detaljerede plan arbejder dig op fra nul 

I processen var en væsentlig samarbejdspartner og støtte tidligere transitionstræner i OB, Patrick Harboe. 

”Transitionstrænerens fornemmeste opgave bliver at sørge for, at spilleren er klædt så godt som muligt på til, hvad angår alt uden for banen”, fortæller Patrick. 

Det gælder særligt om at eliminere alle de faldgruber, der kan være forbundet med at rykke op, og som spilleren, trænerstaben og klubben selv kan styre. Derfor er det vigtigt med en detaljeret plan for spillerens transition. 

Netop den detaljerede plan blev Mads præsenteret for på det møde, hvor han fik tilbudt sin seniorkontrakt. Der lå en konkret og skriftlig en af slagsen på bordet, som beskrev hans næste tre år af karrieren i OB. Den blev præsenteret for ham med ordene: 

”Du kommer op og skal arbejde fra nul. Du har et stort potentiale. Du laver nogle sjuskede fejl. Jeg har ikke tiltro til, at du kan spille 8’er fra starten, fordi jeg synes, du har nogle defensive mangler. Men jeg er ikke i tvivl om, du kan spille en venstre kant det første år, også vil jeg arbejde dig ind centralt som 8’er, for det er der, dit potentiale på sigt er størst.” 

Planen satte således en retning for Mads sportsligt såvel som personligt, og tilsammen fik det ham til at føle sig inkluderet i truppen. 

Med udgangspunkt i Mads’ personlige oplevelser som spiller og Patricks erfaringer som transitionstræner får du i denne episode konkrete eksempler på: 

  • Hvad ‘transition’ i forbindelse med talentudvikling 
  • Hvad en transitionstræner er, og hvordan transitionstræneren samarbejder med klubben og de øvrige trænere i staben 
  • Hvilken rolle transitionstræneren har for spilleren uden for fodboldbanen 
  • Hvad den ideelle handleplan for spillerens transitionsproces indeholder (jo flere detaljer jo bedre!) 
  • Sammenhængen mellem transition og en klubs spilfilosofi 
  • De største forskelle på at være ungdoms- og seniorspiller – hvilke barrierer kan en spiller møde? 
  • At finde sin plads på holdet med ældre spillere og sociale dynamikker 
  • Egne målsætninger og forventninger – og hvilke mål andre sætter for dig. 

 
Mads og Patrick fortæller, at der ikke er en ”one size fits all”-plan, når det gælder om at opnå en succesfuld transitionsproces. Alle spillere har hver deres måde at lære, spille fodbold og danne relationer på. Det betyder, at transitionsplaner skal være individuelle, men der ingen tvivl om, at uanset hvem spilleren er, skaber detaljerig plan tryghed i overgangen fra ungdomsrækkerne til det allerhøjeste niveau. 

Lyt til episoden på GameChanger eller i din foretrukne podcastapp: https://gamechanger.nu/podcast/talentudvikling-med-obs-mads-froekjaer-jensen-den-succesfulde-overgang-fra-ungdomsfodbold-til-3f-superliga/