Morten Kjær/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Countdown: 1 dag til 3F Superliga

18.07.2024 09:02

Det er ved at være tid til 3F Superliga, og der er kun 1 dag til bolden ruller igen i landets bedste fodboldrække. Vi tæller ned til kickoff og ser nærmere på klubberne, der skal kæmpe om mesterskabet og europæiske pladser. FC Midtjylland vandt mesterskabet i sidste spillerunde i sidste sæson, og holdet ligner også et rigtigt godt bud på en kommende dansk mester,

Stadion: MCH Arena
Kapacitet: 11.809

 

Et dramatisk mesterskabssæson

FC Midtjylland havde et særdeles aktivt transfervindue før sidste sæson, og ramte plet med spillere som Gue Sung Cho, Franculino, Sverrir Ingi Ingason, Mads Bech Sørensen, Dario Osorio og Ola Brynhildsen. Med så mange nye dygtige spillere tager det normalt let stykke tid at få dem spillet sammen, men det var nu ikke fordi Thomas Thomasbergs ”nye” mandskab skulle bruge lang tid på at sikre sig sejre. Klubben vandt tre af de fire første kampe, inden de kom ind i en lidt svær periode. Efter to nederlag og to uafgjorte kom FC Midtjylland udenfor top-6 og i spilleuge 10 ventede en kamp i Parken, som mange så som knald eller fald i forhold til, om midtjyderne kunne vende tilbage til guldkampen senere i sæsonen. Hvis F.C. København havde vunde, så ville FC Midtjylland have haft hele 11 point op til de forsvarende mestre. Men sådan gik det ikke, og i stedet for spillede midtjyderne en flot kamp og vandt 2-0. Det betød, at der blot var fem point op til københavnerne, og så var jagten for alvor sat ind.

De nye spillere begyndte for alvor at finde hinanden, og FC Midtjylland kom ind i en imponerende periode med 12 sejre i 14 kampe. Det betød, at klubben kravlede helt op på ligaens førsteplads, da top-6 tog hul på Mesterskabsspillet. Her var det som om pusten gik lidt af klubben med uafgjort og to nederlag på stribe midtvejs. FC Midtjylland rød ned på tredjepladsen, men troen på egne evner var stadig stor, og efter et par sejre var Thomas Thomasbergs spillere tilbage på førstepladsen. Afslutningen blev både vild og dramatisk. 3-3 mod FC Nordsjælland betød, at FC Midtjylland var på andenpladsen inden sidste spillerunde, og de var afhængige af at skulle score flere point end Brøndby IF i finalerunden. I sæsonens sidste kamp svingede guldet fra Brøndby Stadion til MCH Arena i Herning på trods af, at midtjyderne blot fik 3-3 mod Silkeborg IF i en nervepirrende afslutning. Med AGF’s sejr i Brøndby kunne Kristoffer Olsson løfte pokalen som bevis på, at FC Midtjylland sikrede sig det danske mesterskab. Og netop Kristoffer Olsson kom desværre i fokus for det forkerte i løbet af sæsonen. Den svenske landsholdsspiller faldt bevidstløs om i hjemmet i februar med små blodpropper som følge af en sjælden betændelsestilstand i hans hjerne. Det krævede en lang indlæggelse, og det var rørende for mange, da svenskeren kom ind med trofæet, da mesterskabet blev vundet.

FC Midtjylland går ind til den nye sæson som en af de største favoritter til at vinde mesterskabet igen. Truppen har haft en sommer mere til at kunne blive endnu mere sammentømret, og forventningerne er store til truppen, der nu også har muligheden for at spille sig ind i Champions League. Vi glæder os til et brag af en sæson med alle 12 klubber.

 

Fantastiske afslutninger

FC Midtjyllands spillere afsluttede utroligt godt i den forgangne sæson, og de var den klub, der løftede deres xG til xGOT mest. xGOT betyder expected goals on target, altså forventede antal mål ud fra afslutningernes placeringer i målet. FC Midtjyllands xG var 58,5, men deres xGOT var helt oppe på 70,2. Dario Osorio var en af de spillere, der afsluttede godt fra svære positioner. Chileneren scorede fire mål fra positioner udenfor feltet, og det var flest af alle i 3F Superliga.

Christian Midtgaard/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

 

Nøglespillere

Mads Bech Sørensen har blot været i FC Midtjylland i en enkelt sæson, men han er allerede blevet valgt til at være klubbens anfører. Henrik Dalsgaard er skiftet til AGF, og dermed skulle der findes en ny man til at bære anførerbindet. Valget faldt på den 25-årige centrale forsvarsspiller, der har erfaring fra Premier League. Mads Bech Sørensen er en solid forsvarsspiller, der har stået overfor nogle af de bedste offensive fodboldspillere. Han er god til at komme ind i feltet på standardsituationer, og han scorede hele fire mål i sidste sæson. Mads Bech Sørensen er ikke kun et farligt offensivt våben, når han er med fremme. Han er også dygtig til at tage lange indkast, og det betyder, at klubben nærmest har et slags hjørnespark, når de får indkast tæt på modstanderens baglinje. Mads Bech Sørensen er desuden en klog spiller, der har en god fornemmelse for, hvor spillertruppen er henne, og så er han god til at motivere og inspirere sine holdkammerater. Det er nogle af de kvaliteter, der har gjort ham til klubbens anfører, og Mads Bech Sørensen bliver helt sikkert også en gevinst for holdet i den kommende sæson.

FC Midtjylland er et attraktivt sted for unge spillere, og hele den pakke, klubben kan tilbyde, lokkede den dengang 19-årige Dario Osorio til den jyske hede trods interesse fra mange andre klubber. Dario Osorio kom til klubben sidste sommer, og han var en af afgørende spillere i klubbens mesterskab i foråret. Den chilenske landsholdsspiller scorede hele otte mål i sin debutsæson, og han scorede sæsonens mål i 3F Superliga på en fantastisk flot flugter mod F.C. København. Dario Osorio er en teknisk begavet spiller, der godt kan lide at udfordre sine direkte modstandere, og så afslutter han utroligt godt. Dario Osorio kom til det midtjyske fra storbyen Santiago i Chile, og forskellen er til at få øje på. Heldigvis ser vi det potentiale, som FC Midtjylland allerede havde fået øje på, da han spillede for Club Universidad de Chile i hjemlandet. Dario Osorio var god i sin første sæson, og hvis han fortsætter sin positive udvikling, så kan han meget vel blive en af de helt store profiler i 3F Superliga i den kommende sæson. Vi skal være glade for, at de danske klubber kan hente så spændende spillere, og vi glæder os til at følge ham i sin anden sæson for klubben.

Rune Mathiesen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

 

Fun fact

FC Midtjylland har kun misset medaljer to gange siden sæsonen 2013-14. Det vil sige, at de har fået metal ni af seneste 11 år. Det er ganske enkelt imponerende. I perioden er det blevet til hele fire danske mesterskaber, tre andenpladser og to tredjepladser. Udover de mange top-3 placeringer siden 2013-14, så blev midtjyderne nummer fire 2016-17 og syv i 2022-23.

 

 

Sommerens transfervindue

TILGANGE

Navn Position Klub
Elías Rafn Olafsson (24)  Målmand CD Mafra (leje retur)
Mark Ugboh (20) Målmand Holstebro BK (leje retur)
Ovie Ejeheri (21) Målmand Arsenal FC
Stefan Gartenmann (27) Forsvar Aberdeen FC (leje retur)
Pablo Ortiz (24) Forsvar FK Pardubice (leje retur) 
Mikkel Fischer (20) Forsvar FC Fredericia (leje retur)
Daniél Freyr Kristjansson (18) Forsvar FC Midtjylland U19
Ousmane Diao (20) Forsvar C.D. Mafra
Edward Chilufya (24) Midtbane BK Häcken (leje retur)
Victor Lind (20) Midtbane Vejle Boldklub (leje retur)
Pedro Bravo (19) Midtbane América de Cali
Obule Moses (20) Midtbane FC Midtjylland U19
Denil Castillo (20) Midtbane Shakhtar Donetsk
Kristoffer Askildsen (23) Midtbane UC Sampdoria
Frederik Heiselberg (21) Angreb AC Horsens (leje retur)
Junior Brumado (25) Angreb FC Hansa Rostock (leje retur)
August Priske (20) Angreb FC Eindhoven (leje retur)
Adam Buksa (28) Angreb RC Lens

 

AFGANGE

Navn Position Klub
Oscar Hedvall Målmand Viborg FF
Martin Fraisl (31) Målmand C.D. Mafra
Sverrir Ingi Ingason (30) Forsvar Panathinaikos FC
Henrik Dalsgaard (34) Forsvar AGF
Jonathan Lindekilde (18) Forsvar FC Fredericia (leje)
Daniel Kristjansson 18) Forsvar FC Fredericia (leje)
Mikkel Fischer (20) Forsvar FK Haugesund
Armin Gigovic (22) Midtbane Ukendt
Jonatan Lindekilde (18) Midtbane FC Fredericia (leje)

Imago/Ritzau Scanpix

 

Kampprogram

FC Midtjylland lægger ud med et par svær udekampe mod AGF og FC Nordsjælland, inden første hjemmekamp er mod oprykkerne fra AaB i tredje spillerunde. Hvis de forsvarende mestre kan komme fra de to første kampe med en sejr eller mere, så kan det se rigtigt spændende ud fra start. 

 

Cheftræner

Thomas Thomasberg

Spillertrup

Målmænd
Jonas Lössl
Elias Olafsson
Ovie Ejeheri

Forsvar
Han-Beom Lee
Ousmane Diao
Joel Andersson
Adam Gabriel
Mads Bech Sørensen
Stefan Gartenmann
Pablo Ortiz
Da Silva Paulinho
Victor Bak
Jose Carlos Juninho

Midtbane
André Rømer
Emiliano Martinez
Kristoffer Olsson
Dario Osorio
Kristoffer Askildsen
Pedro Bravo
Valdemar Byskov
Denil Castillo
Oliver Sørensen
Rigon Matos Charles
Aral Simsir

Angreb
Djú Franculino
Ola Brynhildsen
Gue-Sung Cho
Edward Chilufya
Adam Buksa
August Priske
Da Silva Liberato Marrony
Mikel Gorgorza
Alhaji Kamara
Frederik Heiselberg
Victor Lind
Junior Brumado