Teis Markfoged/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Countdown: 2 dage til 3F Superliga

17.07.2024 09:02

Det er ved at være tid til 3F Superliga, og der er kun 2 dage til bolden ruller igen i landets bedste fodboldrække. Vi tæller ned til kickoff og ser nærmere på klubberne, der skal kæmpe om mesterskabet og europæiske pladser. Brøndby IF var virkelig tæt på at vinde mesterskabet i sidste sæson, og nu skal de blå-gule se om de kan tage det sidste skridt op på podiet i en kamp, hvor FC Midtjylland og F.C. København endnu en gang ligner de store konkurrenter.

 

Stadion: Brøndby Stadion
Kapacitet: 28.000

 

Flot sæson trods stor skuffelse i sidste spillerunde 

Der var ikke mange, der regnede Brøndby IF for at være seriøse guldkandidater, inden sidste sæson startede. Sæsonen forinden havde klubben det svært og var tæt på at misse Mesterskabsspillet. For et år siden lagde Brøndby IF anderledes stærkt ud med otte sejre i de første 11 kampe, og så var grundlaget lagt for en imponerende sæson. Brøndby-spillerne led sæsonens tredje nederlag i 9. spillerunde, men derefter var det som om klubben ikke kunne tabe igen. I hele 18 kampe i træk gik spillerne fra banen uden at tabe. Ganske enkelt imponerende af Jesper Sørensens mandskab, der ofte kom virkelig stærkt ud til kampene.

Brøndby IF kom sikkert ind til Mesterskabsspillet og klubben lignede længe det bedste bud på en dansk mester. I hele syv spillerunder af Mesterskabsspillet lå de blå-gule på førstepladsen, og sådan så det også ud til at skulle slutte, men tre nederlag i sæsonens fem sidste kampe blev dyre – og sårligt det sidste. Da klubberne gik ind til den 32. og sidste spillerunde i sæsonen. En sejr over AGF på hjemmebane og så var guldet i hus. Faktisk kunne de blå-gule nøjes med uafgjort, da FC Midtjylland spillede 2-2 hjemme mod Silkeborg IF. Men AGF kæmpede bravt og besejrede Brøndby IF, og det betød, at klubben fra Vestegnen måtte nøjes med sølvmedaljerne, imens guldet havnede i Herning. Skuffelsen var selvfølgelig stor, men spillerne kan sagtens være stolte over præstationen sæsonen igennem, og man må sige, at Jesper Sørensen har gjort et flot stykke arbejde i klubben. Hvis Brøndby IF kan holde sammen på truppen og fortsætte de gode takter, så kan vi godt forvente, at klubben er med helt fremme igen, når medaljerne skal fordeles til foråret.

 

Spillerne skød med skarpt

Brøndby IF var skarpe foran mål – meget skarpe. Det var den klub, der overgik deres forventede antal mål mest. De blå-gule scorede hele 12,8 mål mere, end de spillede sig frem til. Sigtekornet skal virkelig indstilles rigtigt, hvis klubben skal gentage den bedrift i den kommende sæson.

Den spiller, der havde snøret støvlerne bedst på i forhold til at afslutte godt, var Nicolai Vallys. Brøndby-spilleren kom frem til en xG på syv, men han scorede hele 13 gange i sidste sæson. Dermed var han den spiller i hele 3F Superliga, der overgik sit antal forventede mål mest. Nummer to på listen var FC Midtjyllands Dario Osorio, der scorede 4,6 mål flere end forventet.

Kenneth Meyer/Ritzau Scanpix

 

Nøglespillere

Patrick Pentz har netop sat sin underskrift på en permanent aftale med Brøndby IF, og dermed får klubben gavn af målmandens evner de kommende år. Østrigeren var en af de bedste målmænd i sidste sæson, og hans 10 clean sheets var bedst af alle sammen med F.C. Københavns Kamil Grabara. Kun Nathan Trott i Vejle havde en højere redningsprocent af målmænd, der spillede flere end otte kampe i den forgangne sæson. Patrick Pentz lukkede desuden hele 4,9 færre mål ind end forventet. Dermed var en af de afgørende spillere i den flotte sæson for klubben. Patrick Pentz er kun 1,82 m høj, så fylder han alligevel godt i målet, og så er hans reaktioner på stregen enormt gode. Patrick Pentz har en både positiv og professionel tilgang til det at være fodboldspiller, og han har allerde nået langt i sin karriere. Kulminationen var europamesterskabet i Tyskland, hvor han stod alle fire kampe for østrigerne. Nu får vi glæde af Patrick Pentz i 3F Superliga, og det er især Brøndbys fans glade for.

Vi kunne sagtens have valgt Thomas Rasmussen eller Nicolai Vallys som den anden, men valget er faldet på Daniel Wass. Hans betydning for klubben er bare stor. Tidligere kendte vi mest Daniel Wass som højre back, men efter han er komme tilbage til Brøndby IF, så er han rykket frem om på en kontrollerende midtbane, og her blomstrer Daniel Wass med sine milimeterpræcise afleveringer og store overblik. Han minder lidt om en quarterback fra amerikansk fodbold, der styrer spillet. Kun seks spillere lavede flere afleveringer i hele ligaen i sidste sæson, og så var han manden beg hele 35 chancer. Det er ganske godt gået med tanke på hans position på banen. Daniel Wass scorede desuden tre gange og lagde op til seks mål. Daniel Wass er en rigtig Brøndby-mand, og det var også her, han fik sit fodboldmæssige gennembrud for mere end 15 år siden. Daniel Wass forlod Brøndby IF i 2011, og han har haft en flot karriere i især fransk og spansk fodbold. For to år siden skiftede han tilbage til Brøndby IF, og i sidste sæson var han så tæt på at vinde sit første danske mesterskab. Der r ingen tvivl om, at han og holdet vil prøve igen til den kommende sæson.

Dejan Obretkovic/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

 

Fun fact

Brøndby IF’s gode var gode til at afslutte i sidste sæson, og det kan ses på et par statistikker. Klubben havde den klart højeste scoringsprocent i sidste sæson med hele 21,1. Guldvindernes scoringsprocent var 17,9, imens F.C. Københavns var 16,4%.

Imens F.C. København ramte træværket 14 gange og dermed mest af alle klubber i ligaen, så var det måske mere stolpe ind for Brøndby IF. Jesper Sørensens spillere ramte stolpe eller overligger færrest gange af alle i ligaen. Blot tre gange kom træværket i vejen for en afslutning fra en Brøndby-spiller.

 

 

Sommerens transfervindue

TILGANGE

Navn Position Klub
Henrik Hansen (44) Assistenttræner '-
Patrick Pentz (27) Målmand Bayer Leverkusen
Justin Che (20) Forsvar ADO Den Haag (leje retur)
Ludwig Vraa-Jensen (19) Forsvar Brøndby IF U19
Noah Nartey (18) Midtbane Brøndby IF U19

 

AFGANGE

Navn Position Klub
Martin Retov (44) Assistenttræner AC Horsens
Carl Björk (24) Angreb IFK Norrköping (leje)

Michael Barrett Boesen/Ritzau Scanpix

 

Kampprogram

Vi skal helt hen til spillerunde syv for at finde Brøndby IF's første møde med et top 4 hold fra sidste sæson. Det sker, når F.C. København venter i Parken, og det er første gang vi ser det direkte styrkeforhold imellem de to store klubber. Jesper Sørensens tropper lægger ud med at møde Viborg FF, Vejle Boldklub, Lyngby Boldklub og AGF i de første fire kampe, så det bliver spændende at se om Brøndby IF fortsætter det flotte spil fra sidste sæson.

 

Cheftræner

Jesper Sørensen

Spillertrup

Målmænd
Patrick Pentz
Thomas Mikkelsen
Jonathan Ægidius

Forsvar
Sebastian Sebulonsen
Henrik Heggheim
Jacob Rasmussen
Rasmus Lauritsen
Kevin Mensah
Kevin Tshiembe
Marko Divkovic
Jordi Vanlerberghe
Sean Klaiber
Frederik Alves Ibsen
Ludwig Vraa-Jensen
Clement Bischoff
Justin Che

Midtbane
Nicolai Vallys
Mathias Greve
Daniel Wass
Bertram Kvist
Mateusz Kowalczyk
Josip Radosevic
Christian Cappis
Noah Nartey

Angreb
Ohi Omoijuanfo
Filip Bundgaard
Yuito Suzuki
Mathias Kvistgaarden
Oscar Schwartau
Emmanuel Yeboah