Morten Kjær/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Countdown: 5 dage til 3F Superliga

14.07.2024 09:02

Det er ved at være tid til 3F Superliga, og der er kun 5 dage til bolden ruller igen i landets bedste fodboldrække. Vi tæller ned til kickoff og ser nærmere på klubberne, der skal kæmpe om mesterskabet og europæiske pladser. Vi er kommet til AGF, der var med til at afgøre, hvor guldet havnede i sidste sæson.

 

Stadion: Ceres Park (Under ombygning)
Kapacitet: 20.032

 

Afgørende rolle i sæsonen

AGF var tæt på en rigtig god sidste sæson, men nederlaget i pokalfinalen til Silkeborg IF betyder, at der ikke er europæisk fodbold til klubben i den kommende sæson. Aarhusianerne kom fornuftigt fra start med to sejre i de tre første kampe sidste år, og det placerede dem på tredjepladsen, som de også sluttede sæsonen inden på.  Men klubben kunne ikke holde kadencen og efter periode med blot en enkelt sejr i otte kampe, røg AGF ned på en 7. plads i tabellen. Så var det som om det begyndte at gå AGF’ernes vej igen og over 13 kampe fra midt oktober til og med marts tabte aarhusianerne kun én af 13 kampe i 3F Superliga.

Den gode periode betød også, at AGF kom med i Mesterskabsspillet. Da det var sikret, spøgte pokalturneringen også, og aarhusianerne havde det svært i ligaen. Klubben lagde ud med seks nederlag og to uafgjorte i deres otte første kampe i Mesterskabsspillet, men Uwe Röslers mandskab skulle alligevel slutte sæsonen af med af at sætte et stort aftryk på guldkampen.  I næstsidste spillerunde besejrede AGF de forsvarende mestre fra F.C. København og sørgede for, at de ikke kunne vinde guld. I sidste spillerunde kunne Brøndby IF sikre sig det danske mesterskab med en hjemmesejr over AGF, men de jyske gæster kæmpede flot og vandt 3-2 på Brøndby Stadion. Sejren betød, at pokalen blev løftet i Herning i stedet. Så selvom det ikke blev til metal for AGF, så spillede klubben en afgørende rolle i mesterskabskampen.  

 

AGF bruger hovedet

AGF var en evig trussel på både dødbolde og indlæg, og klubben scorede flest mål af alle på hovedstød. Hele 11 gange headede en AGF-spiller bolden i mål. Det er mere en hvert fjerde mål i klubben i hele sæsonen. Både F.C. København og Brøndby IF scorede ti gange på hovedstød, men de lavede væsentligt flere mål i sæsonen.

Mikael Anderson kan godt lide at udfordre, og ofte måtte modstanderen tage ulovlige midler i brug for at stoppe ham. AGF’s midtbanemand var den spiller, der blev begået flest frispark mod i hele ligaen i sidste sæson med 83.

Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

 

Nøglespillere

Patrick Mortensen er indbegrebet af AGF. Anfører, kulturbær og topscorer er blot nogle af de ord, vi kan sætte på angriberen. Patrick Mortensen har været en solid målscorer, siden han kom til AGF i januar 2019. AGF-anføreren har været tæt på at blive topscorer flere gange og senest i sidste sæson blev han nummer to efter German Onugkha fra Vejle Boldklub. Der skal nok komme mange flere scoringer fra Patrick Mortensen i den kommende sæson, og inden kontrakten med klubben udløber i 2025. Til den tid vil han være 36 år.

Vi kunne sagtens have haft Frederik Tingager som den anden nøglespiller for AGF, men i stedet for sætter vi fokus på Gift Links. Sydafrikaneren kom til AGF i 2019 og det er i alt blevet til 70 kampe i 3F Superliga. Gift Links har spillet godt for AGF, siden han kom til klubben, men særlig i sidste sæson tog han et skridt op og var en af de bærende spillere. Gift Links var nærmest evigt farlig fra sin wingback og det resulterede i fem assists og så var han en del af en af ligaens stærkeste forsvar. Med den udvikling vi så senest, så bliver det utroligt spændende at følge Gift Links, når det går løs igen i 3F Superliga, når AGF tager hul på sæsonen hjemme mod mestrene fra FC Midtjylland.

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

 

Fun fact

Der har  været meget fokus på især F.C. København, FC Midtjylland, Brøndby IF og FC Nordsjælland i toppen af 3F Superliga de seneste par sæsoner, men vi skal huske at anerkende det, AGF har præsteret siden sæsonen 2019-20. Siden den sæson er det kun F.C. København og FC Midtjylland, der har vundet flere medaljer. AGF har sikret sig metal to gange og senest i forrige sæson, hvor klubben sikrede sig andet sæt bronzemedaljer på blot fire år, og dermed har Aarhus-klubben taget et skridt op. Brøndby har også sikret sig to sæt medaljer i perioden og en enkelt gang har FC Nordsjælland.

 

 

Sommerens transfervindue

TILGANGE

Navn Position Klub
Leopold Wahlstedt (25) Målmand Blackburn Rovers
Henrik Dalsgaard (34) Forsvar FC Midtjylland
Aksel Halsgaard (19) Forsvar F.C. København U19
Sigurd Haugen (26) Angreb NAC Breda (leje retur)
Richmod Gyamfi (19) Angreb Hobro IK

 

AFGANGE

Navn Position Klub
Bailey Peacock-Farrell (27) Målmand Burnley FC (leje retur)
Mats Knoester (25) Forsvar Ferencvaros (leje retur
Benjamin Hvidt (24) Midtbane Esbjerg fB
Julius Beck (19) Midtbane Spezia Calcio (leje retur)
Magnus Knudsen (23) Midtbane Holstein Kiel
Jing Reec (21) Angreb Melbourne Victory

Claus Bech/Ritzau Scanpix

 

Kampprogram

Man må sige, at AGF kommer på hårdt arbejde fra start. Klubben åbner hele 3F Superliga-sæsonen hjemme mod FC Midtjylland på fredag og i anden spillerunde skal aarhusianerne en tur til Parken for at møde F.C. København. Derefter gælder det oprykkerne fra Sønderjyske Fodbold, inden Brøndby IF nok gerne vil have revanche for nederlaget i sidste sæsons sidste kamp, når klubberne mødes på Brøndby Stadion.

 

Cheftræner

Uwe Rösler

Spillertrup

Målmænd
Jesper Hansen
Leopold Wahlstedt
Jonathan Hutters

Forsvar
Felix Beijmo
Henrik Dalsgaard
Tobias Anker
Frederik Tingager
Tobias Mølgaard
Eric Kahl
Aksel Halsgaard
Mikkel Kristensen
Jacob Andersen
Michael Akoto
Jonas Jensen-Abbew

Midtbane
Nicolai Poulsen
Mads Emil Madsen
Mikael Anderson
Gift Links
Kevin Yakob
Mikkel Duelund
Peter Bjur
Tobias Bach
Frederik Brandhof

Angreb
Patrick Mortensen
Sigurd Haugen
Janni Serra
Richmond Gyamfi
Tobias Bech