Morten Kjær/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Imponerende effektivitet fra målræven Mortensen

12.09.2024 19:41

Patrick Mortensen er efter syv spillerunder topscorer i 3F Superliga med seks scoringer. Men kigger man på listen over de mest afsluttende spillere skal man langt ned, før den rutinerede AGF anfører dukker op.

Først som nummer 24 dukker Mortensen med 12 afslutninger op, så hans seks scoringer betyder med hurtig hovedregning, at han har scoret på hveranden af sine afslutninger i 2024-25 sæsonen. Det snit kunne han ikke matche i sidste sæson, hvor det blev til 13 mål på 64 afslutninger.

Mortensens evne til at ramme målet har også været imponerende hidtil i denne sæson. 10 af 12 afslutninger har været inden for målrammen, og 11 af afslutningerne er sendt afsted fra positioner i feltet. Den ene afslutning uden for feltet gav for øvrigt også mål.

Hvor AGF-angriberen er langt nede på afslutningslisten, er han højt oppe på xG-listen. Han står noteret for en xG på 4.1, hvilket er tredjebedst i ligaen, og hans xGOT på 6.6 er klart bedst af alle spillere i 3F Superliga. Mortensen formår altså med sine afslutninger at løfte sin xG med mere end 50 %.

Sammenholder man det med sidste sæson, var Mortensen syvendehøjest på xG-listen med 10.5. Han løftede fortsat chancerne for scoring med sine afslutninger. Hans xGOT var således på 10.9, men her var altså tale om en mere beskeden forøgelse på lidt under 5 %.

For at finde en spiller i sidste sæson, der som Mortensen i denne sæson løfter sin xG så markant med sine afslutninger, skal man rette blikket mod 3F Superliga topscorer German Onugkha. Den daværende Vejle-bomber havde en xG på 11.3, mens hans xGOT var på hele 17.0. Altså en forøgelse på 50,44 %.

Onugkha - der som bekendt netop har skiftet Vejle Boldklub ud med F.C. København - har for øvrigt fortsat med at levere afslutninger af høj kvalitet i denne sæson, hvor en xG på 1.6 er løftet til en xGOT på 2.4 - altså igen et løft på 50 %. Han står noteret for tre scoringer.