Claus Birch/Ritzau Scanpix

Danish Design: Dansk talentudvikling på himmelflugt

13.10.2023 07:12

Dansk talentudviklingen har aldrig stået stærkere end i 2023 og den foreløbige kulmination er et sommertransfervindue med rekordhøje spillersalg for mere end 750 mio danske kroner.

FC Nordsjællands Ernest Nuamah, F.C. Københavns Hákon Haraldsson og FC Midtjyllands Gustav Isaksen var sommerens tre største salg ud af 3F Superliga, og én ting er fælles for dem alle. De er alle under 23 år og har spillet flere sæsoner på højeste niveau i Danmark. Og netop sommerens transfers af talenter har slået alle rekorder. Der er i følge Transfermarkt røget mere end 750 mio danske kroner ned i klubkasserne alene fra salg af unge spillere.

 

Navn Klub
Hákon Arnar Haraldsson (FCK) LOSC Lille
Mikkel Kaufmann (FCK) FC Union Berlin
Emil Rohd (FCK) FC Utrecht
Ernest Nuamah (FCN) RWD Molenbeek
Yann Aurel Bisseck (AGF) FC Internazionale Milano
Mikkel Markdal (AGF) PSV Eindhoven
Adam Daghim (AGF) FC Red Bull Salzburg 
Thomas Kristensen (AGF) Udinese Calcio
Anton Gaaei (VFF) AFC Ajax
Anis Ben Slimane (BIF) Sheffield United F.C.
Mads Hermansen (BIF) Leicester City F.C.
Gustav Isaksen (FCM) S.S. Lazio
Yankubah Minteh (OB) Newcastle United F.C.
Jakob Breum (OB) Go Ahead Eagles
Lasse Abildgaard (SIF) AFC Ajax
Lucas Hey (LBK) FC Nordsjælland

 

Ernest Nuamah er det største salg nogensinde i Superligaen, og både han, islandske Hákon Haraldsson og danske Gustav Isaksen kommer ind i Top-10 over de mest indbringende transfers i dansk klubfodbolds historie.

Det er ikke en tilfældighed, at de danske klubber producerer så mange dygtige unge fodboldspillere i disse år. Ole Bjur har arbejdet med talentudvikling i dansk fodbold siden 2015, hvor han sammen med det internationalt anerkendte belgiske firma Double Pass har været med til at analysere og rådgivet klubberne. Et langsigtet strategisk arbejde der virkelig er begyndt at bære frugt.

"Arbejdet med talentudvikling har været banebrydende i Danmark, siden vi startede projektet. Klubberne ser det på en helt anden måde nu, og de har virkeligt formået at løfte niveauet i akademierne. Der er især kommet meget fokus på det rundt om spilleren fra ledelse, organisation til struktur. Det giver bare bedre fodboldspillere i den sidste ende.", siger Ole Bjur, der er sportschef i Divisionsforeningen.

 

Det er gået stærkt med at udvikle talentarbejdet siden projektet blev sat i søen, og det har fået så meget vind i sejlene, at der i dag er tale om en slags dansk design.

"Vi har udviklet vores arbejde med unge spillere rigtigt meget, og man kan vel sige, at vi har et slags dansk design for talentudvikling med et tæt samarbejdet mellem Divisionsforeningen, klubberne og DBU. Det er unikt og har været medvirkende til, at der bliver produceret så mange dygtige unge spillere i så mange forskellige danske klubber, som der gør i øjeblikket. Vi skal prøve at sikre, at de store talenter når at få en sæson eller to i 3F Superliga, inden de bliver solgt. Dermed når spilleren at bevise sig på et højt niveau, og så ryger prisen i vejret, og dermed er der flere penge hele vejen rundt."

 

Selvom Danmark er et lille land, så er vi et rigtigt godt sted i forhold til de lande, vi sammenligner os med. Både når det handler om at have en attraktiv liga og interessante spillere.

"Vi ligger rigtigt godt i forhold til at tiltrække store talenter og sælge videre til de store ligaer. Nogle af de største nordiske talenter som Andreas Schjelderup, Hákon Haraldsson og Roony Bardghji vælger danske klubber som springbræt til et større udlandseventyr. Vi har efterhånden mange gode cases på flotte salg efter spilletid i 3F Superliga, og talenter der klarer sig godt på nye store europæiske adresser. Vi står generelt fantastisk godt i forhold til de nationer, vi ønsker at sammenligne os med. Det er de nordiske lande samt Skotland, Schweiz og Østrig. Vi er løbet fra Norge og Sverige, som jeg ser det, og vi er ikke langt fra større fodboldnationer som Holland og Belgien på trods af, at vi ikke har de samme økonomiske muligheder. Det er en kæmpe bedrift."

 

Ole Bjur håber på, at Danmark kan blive ved med at udvikle både arbejdet med de unge talenter og spillerne, så de bliver endnu mere attraktive for klubberne i de store ligaer rundt omkring i Europa.

"Det bliver spændende at følge dansk talentudvikling de kommende år. Vi arbejder hele tiden på at dygtiggøre os inden for udviklingen af danske talenter, og der kommer nye tiltag inden for især uddannelse af de mennesker, der arbejder med spillerne. Efter de flotte salg, så tror vi på en øget investering i klubberne og derigennem forhåbentlig endnu større salg i fremtiden."