Kom en tur i VAR-vognen med Jakob Kehlet og Jonas Hansen
24.08.2023 07:19
Forestil dig at kunne træde ind i VAR-vognen, som om du var en del af beslutningsprocessen i fodboldkampens hede. Hvad foregår der i VAR-vognen, og hvornår kan VAR tjekke spilsituationer?
Video Assistant Referee – og i folkemunde VAR – er en af de mest skelsættende tilføjelser til moderne fodbold. Mens teknologien fik sin store debut i international fodbold til Verdensmesterskabet for herrer i 2018, har dommerne herhjemme i 3F Superliga kunnet kalde til VAR-tjek siden 2020.
I en ny podcast fra GameChanger inviterer de to dommere, Jakob Kehlet og Jonas Hansen, dig med ind i VAR-vognen og fortæller om VAR-protokollen. Nærmere bestemt de fire spilsituationer, som VAR kan tjekke: Mål, røde kort, straffespark og ’mistaken identity’, som dækker over, at en forkert spiller har fået det gule kort.
Hånden op til øret
Jakob Kehlet har dømt i 3F Superliga både før og efter introduktionen til VAR. Ham hører du fortælle, hvordan dommernes kommunikation med og kropssprog overfor trænerne på sidelinjen i kampsituationer har udviklet sig, i takt med at muligheden for at gennemse tvivlsomme situationer er kommet til:
”Vi kan bruge det (kropssproget, red.) utroligt afvæbnende. Det er at tage sin finger op til øret og sige: ”Bare rolig, vi tjekker den”. Den mulighed havde vi ikke før. Bare den bevægelse skaber en tryghed. Det får folk lidt ned.”
Med andre ord bruger banedommerne kropssproget til at signalere, at de er i kontakt med kollegaerne i VAR-vognen. Og at alle fire situationer i VAR-protokollen konstant bliver tjekket, selvom de ikke ved det.
Det ’gode’ eksempel på en offside-kendelse
Forestil dig nu, at du sidder i VAR-vognen 18. maj 2023.
Det er finaledagen for DBU Pokalen (i dag Oddset Pokalen), hvor AaB og F.C. København står overfor hinanden i Parken.
Frem til 56’ende spilleminut er FCK foran 0-1, da AaB får et hjørnespark. Hjørnesparket ender hos Lars Kramer, som header bolden i målet og udligner til 1-1.
Jonas Hansen sidder i VAR-vognen og gennem sit headset kommunikerer han med banedommer, Jakob Sundberg, som samtidigt kan følge med i videomateriale på en skærm ude ved sidelinjen.
Efter et VAR-tjek bliver scoringen omgjort til en offside-kendelse, men hvordan foregik kommunikationen mellem VAR-vognen og banedommerne egentlig? Hvilke materialer bliver der kigget på i de afgørende sekunder og minutter? Og hvorfor er kampen i Parken et ’godt’ eksempel på samarbejdet mellem dommerbesætningen?
I podcasten får du den originale lyd fra Jonas Hansens headset, ligesom han sammen med Jakob Kehlet fortæller om dommerinstinkt, dommerglæde og de næste skridt i brugen af VAR:
https://gamechanger.nu/podcast/kom-en-tur-i-var-vognen-med-jakob-kehlet-og-jonas-hansen