Sådan foregår et klubskifte

24.01.2022 09:03

Hvordan foregår et klubskifte?

Et klubskifte er i praksis en overførsel af spillerens elektroniske spillercertifikat fra én klub til en anden.  Der følger særlige processer herfor.

Nationale klubskifter

Modtagende klub anmoder afgivende klub om at overføre spillerens certifikat i det elektroniske klubadministrationsprogram KlubOffice. Afgivende klub kan alene tilbageholde spillercertifikatet i det tilfælde, at spilleren er i restance med op til seks måneders kontingent.

Inden overførslen af certifikatet skal spilleren indmeldes i sin nye klub.

Når modtagende klub har registreret spilleren og modtaget hans certifikat, er spilleren spilleberettiget i Herre-DM for sin nye klub, forudsat at han opfylder de øvrige betingelser for spilleberettigelse, herunder bl.a. er enten amatørspiller eller får en professionel kontrakt, han har afsonet alle eventuelle karantænedage eller karantænepoints og er anført på klubbens spillerliste og således kan komme på holdkortet. 

Internationale klubskifter

Processerne for nationale og internationale klubskifter minder om hinanden med visse undtagelser. Ved et internationalt klubskifte skal overførslen af spillerens ITC - det internationale spillercertifikat ske via FIFA’s klubskifteovervågningsprogram Transfer Matching System (TMS), som overvåges og administreres af FIFA.

I sådanne tilfælde skal modtagende klub anmode sit forbund om at indhente spillerens ITC fra afgivende klubs forbund på vegne af afgivende klub. Såfremt en anmodning om et ITC ikke er besvaret – enten imødekommet eller afvist – inden for 7 dage, frigives et provisorisk certifikatet automatisk efter 14 dage, som bliver permanent efter et år.

Processen i TMS varierer lidt, alt efter om der er tale om en fri transfer, et spillersalg, et lejemål eller tilbagekomsten fra et lejemål i udlandet.

Dog gælder altid, at der skal indberettes en række oplysninger og dokumenter i TMS, bl.a. dato for klubskiftet, eventuelle transfersummer og en eventuel transferaftale. Er der tale om et salg eller lejemål, skal begge klubber indberette sådanne oplysninger, som skal matche hinanden, for at overførslen kan foretages, og transferen gennemføres.

Når spillercertifikatet frigives, skal det udenlandske forbund i øvrigt oplyse om en eventuel karantæne, som tages med til afsoning i den nye klub. Desuden skal forbundet inden for en måned uploade et spillerpas indeholdende oplysninger om spillerens klubhistorik siden sit 12. år mhp. beregningen af et eventuelt solidaritetsbidrag og/eller træningskompensation.

 

Når DBU har modtaget og bekræftet ITC’et, er transferen er gennemført.

Der gælder samme øvrige betingelser for spilleberettigelse i forbindelse med internationale klubskifter til Danmark, som ved nationale klubskifter.